upper brookfield haus

Built on a sloping site, this haus takes full advantage of its peaceful natural surroundings

Area: 352m2
4
2.5
3
Gallery Plans

Perched on a hillside in Upper Brookfield, this haus takes full advantage of its elevated position, opening up to the beautiful network of hills and valleys that surrounds it. Our clients, a warm and close-knit family with grown children, envisaged a home that connected with the peaceful atmosphere of its natural context, creating a retreat from busy city life in an unpretentious and relaxed manner.

The steeply sloping site had previously been excavated so our concept was to create one simple platform that nestled into the hillside to the rear, opening in volume and width as it extended out over the ledge towards the surrounding hills and valleys.

With a north-eastern aspect, the master bed will enjoy views over a nearby gully, with a window seat designed to capture view of the sun as it rises over a nearby ridge line. The tall ceilings of the living and master bed have allowed for high level glazing to be installed, which will facilitate natural ventilation, allowing warm air to escape in summer.

Positioning the deck to the north, the roof overhang will shelter glazing to the living room in summer, but will create a warm, sunny spot on a winter day. The kitchen is located at the heart of the house and is complete with walk-in pantry, natural stone benches and beautiful appliances and fixtures. A discrete hallway connects to the children’s wing, which is complete with a large, flexible washroom, second living room and bedrooms with built-in robes and window seats that overlook the garden.

Almost completely self-sufficient, this haus is off the grid for both water and sewerage, capturing all roof water in 4 large tanks, ensuring a constant supply of potable water for the household, as well as water dedicated for fire-fighting in the event of a bush fire. A 4kW solar power system has been installed on the roof and insulation has been upgraded to ensure the house is as naturally comfortable as possible.

Due for completion in 2017.

enquire now